torsdag 13 augusti 2009

Roberta


Tina och jag kommer att läsa 4 kurser här, Introduction to community Healt, Community based nursing care, utvecklings psyckolog och en kurs i setswana. Det finns inte så mycket mer att säga om det, eftersom vi inte har haft några lektioner än. Meningen var att kurserna skulle börjat veckan som varit men hälften av lärarna har inte kommit och andra hälften har bara presenterat sig och sagt vilka böcker vi ska använda.

Men det har hänt andra spännande saker jag kan skriva om. Tina och jag har fikat med Roberta. Vi träffades första gången på jo´burgs flygplats. Hon är en pensionerad sjuksköterska från Irland och hon flyttade till Gabarone för 4 år sedan. Hon jobbar ideellt och för något som kallas Flying misson.

Iaf när vi träffades för att fika så hade hon med sig en flicka från Zimbabwe hon var mycket sjuk i TBC/AIDS . Roberta förklarade att hon bara kunde ses snabbt för hon var tvungen att köra och köpa mediciner till flicka innan de stängde, men att vi kunde följa med. Under bilfärden berättade hon att det kommer många människor ifrån Zimbabwe till Botswana för att känna pengar som de skickar hem till sina familjer, många vistas olagligt i landet. Problemet är att blir dessa zimbabwier sjuka i HIV så får de inte gratis mediciner (vilket botswanierna får) och de vågar inte söka sjukvård för rädslan att bli utvisade. Som tur är finns det änglar som Roberta. Hon tog med oss till en liten clinic där det jobbar en kvinnlig läkare som är villig att hjälpa dessa människor, efter en stunds väntan där fick Roberta medicinerna som hon betalar ur egen ficka. När vi släppte av flickan kunde jag konstatera att hon bodde i ett fint område i ett hus av tegel. Roberta berättade att han som ägde huset inte hade pengar att bygga klart, och att flickan fick bo och passa huset i väntan på att han skulle tjäna mer pengar. Hon sa att huset saknade, el, vatten och på vissa ställen tak. Det som fanns var en säng som hon kört ditt.
/ anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar